Cum calculăm necesarul de panouri fotovoltaice?

Vom face împreună cu dumneavoastră un calcul empiric, nu foarte exact, dar util, pentru a determina necesarul aproximativ de panouri de care veți avea nevoie.

În primul rând, vă este util un istoric al facturilor dumneavoastră de electricitate pe o perioadă cât mai lungă (de exemplu, toate lunile unui an calendaristic). De acolo puteți calcula câtă energie consumați în medie pe lună. Pentru calcule cat mai riguroase, puteți face o listă cu toate aparatele eletrocasnice din casă, consumul lor și numărul mediu de ore de funcționare într-o lună.

Ce facem mai departe?

De exemplu, în București, radiația solară anuală este de aproximativ 1340 kilowați/ metru pătrat. Aceasta înseamnă că în medie, într-o zi, radiația solară de pe un metru pătrat este de aproximativ 3.6 kilowați (aveți în vedere că radiația diferă de la o lună la alta; în iulie sau august, radiația putând fi și de 4-5 ori mai mare decât în decembrie sau ianuarie; de asemenea, media nu ține seama de posibilitatea unei perioade mai lungi, cu zile succesive de nori și ploaie într-o perioadă de vară când în mod normal radiațiile ar trebui să fie bogate). 

În orice caz, la o eficiență de circa 12%, un panou de 100 de wați poate produce, în București circa 0.3 kilowați pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 130 de kilowați pe an.

Așadar, dacă aveți un consum casnic de circa 150 de kilowați pe lună, vă sunt necesare: 13-14 panouri fotovoltaice de câte 100 wați pentru a acoperi în mare consumul dumneavoastră.

Următoarea informație de care aveți nevoie este cantitatea de radiații solare anuale, specifice zonei în care locuiți dumneavoastră. Pe internet găsiți tabele cu cantitățile de radiații lunare și anuale pentru o mulțime de localități și zone din România. În cazul în care nu găsiți localitatea căutată, folosiți orientativ, datele orașului celui mai apropiat.

Garanție și Service

Toate echipamentele vândute de către “www.panourilefotovoltaice.ro” sunt asigurate complet la riscuri și au garanția producătorilor de top din domeniu.

Ştim că energia solară este regenerabilă şi gratuită, prin urmare, oricine se poate bucura de ea. După instalarea unui sistem de captare a energiei solare (panouri solare) aveţi o sursă independentă de energie, care este numai a voastră. 

În concluzie, energia solară oferă independenţă energetică şi, în acelaşi timp, şi securitate energetică.

Deci, ținând cont de avantajele panourilor solare, le putem considera ca o achiziție de lungă durată, economică și mai ales nedestructivă.

Energia solară este eficientă din punct de vedere al costurilor. Prin montarea unor panouri solare fotovoltaice sau termice pe acoperişul locuinţei se poate salva o parte considerabilă de venituri.

OPORTUNITĂȚI DE INSTALARE A PANOURILOR FOTOVOLTAICE

În prezent, suprafața disponibilă pe acoperișul casei este direct luminată de soare.

Neexploatarea acestor resurse duce la încălzirea suplimentară a suprafeței acoperișului cu încă aproximativ 10 grade, spre deosebire de situația în care s-ar monta panouri fotovoltaice care preiau energia calorică de la suprafața învelitorii și o transforma in energie electrică.

Aplicarea unui unghi de înclinație 17o-40o pentru a maximiza eficiența echipamentelor de orientare spre sud, va permite instalarea panourilor fotovoltaice aplicate pe suprafețe în panta (acoperișuri) sau panouri fotovoltaice care se pot aplica și pe alte suprafețe accesibile, acoperișuri drepte și, la sol.

Panourile fotovoltaice se utilizează separat, sau legate în baterii pentru alimentarea consumatorilor independenți, sau pentru generarea de curent electric ce se livrează în rețeaua națională.

Sistemele fotovoltaice reprezintă o sursă de energie regenerabilă cu o durată de viață cuprinsă între 20 și 25 de ani, iar investiția este amortizată rapid, în primii 4 – 5 ani pentru ca acestea produc, de la momentul instalării. Costurile de întreținere și mentenanța sunt foarte mici, fiind și cele mai ecologice sisteme de producere a energiei electrice.

Sistemele fotovoltaice comercializate și montate de noi sunt OffGrid (generează energie electrică, dar sunt folosiți acumulatori pentru stocarea energiei produse), OnGrid (generează energie electrică numai atunci când rețeaua electrică națională este disponibilă) sau Hibrid (combinație între rețeaua națională și acumulatori).

Cu o instalație fotovoltaică OnGrid puteți utiliza curentul produs instant, iar excesul de energie electrică generată se injecteaza în rețeaua națională. Cu ajutorul invertorului și a controler-ului inteligent, veți ști cât ați consumat și cât ați injectat în rețeaua națională, iar la finalul fiecărei luni, factura dumneavoastră va fi mai mică dacă sistemul fotovoltaic este configurat în funcție de necesarul dumneavoastră de consum.

Începând cu 31.07.2020, conform Legii 155/2020 care modifică și completează Legea nr. 220/2008, orice persoană fizică sau juridică poate deveni PROSUMATOR de energie electrică, dacă are o putere instalată de maxim 100 kilowați.
Energia produsă și neconsumată de prosumator se va debita în rețea, iar furnizorul cu care are contract este obligat să preia excedentul la un preț reglementat egal cu media PZU din anul anterior. 

Prosumator înseamnă că poți produce și vinde energia pe care nu o folosești!

Aceste valori, puse în contextul scăderii dramatice a prețului per wat, de panouri fotovoltaice la un minim istoric, atrage oportunitatea acestei investiții.

Creșterea eficienței panourilor solare moderne (bazate pe tehnologia “half cell” care aduce numeroase avantaje, cuplată cu tehnologia de 1500V în detrimentul celei de 1000V) de la 11% la nivelul anilor 2000, până la 22% în momentul de față, ne pune în fața unei convergente între preț/eficiență/necesitate care nu poate fi ignorată.

Avantajele sunt și de partea eliminării costului cu distribuția energiei electrice, în special pe linii de tensiune joasă și medie, care ajung la 30% din puterea plecată de la producător.
Chiar în cazul instalațiilor electrice care alimentează, cu instalație trifazică, tot apar pierderi de energie electrică transformată în energie calorică și disipată pe cablul de la PTF la panoul general din interiorul clădirilor.

Ținând cont de avantajele panourilor solare, le putem considera ca o achiziție de lungă durată, economică și, mai ales nedestructivă.

În eventualitatea implementării acestei soluții, energia verde produsă pe acoperișuri sau suprafețele drepte, mai parcurge o distanța minima pana la consumatorii specifici acitivitatii.

Nu se mai pune presiune pe punctul de transformare, dat fiind că inverterul duce 240V trifazic direct în tabloul general, fără să mai fie nevoie de alte transformări, astfel se bypasează PTF.

În concluzie, prin istalarea acestui sistem se va acoperi mare parte din necesarul de energie la un cost redus și printr-o modalitate prietenoasă cu mediul înconjurător.

Logo Header Best Team Assistance
Logo Vechi - Best Team Fotovoltaice

Soluții complete de sisteme de panouri fotovoltaice pentru independența energetică

Best Team Assistance
Strada Războieni, Nr. 8, Bacău
office@panourilefotovoltaice.ro
0040 733 533 133
0040 730 024 724
Urmărește-ne și aici
©Best Team Assistance 2024